عوارض مصرف سیگار
نویسنده : پزشکی بوک
تاریخ درج :
حجم فایل : 100
صرف سیگار بزرگترین دلیل مرگ قابل پیشگیری در انگلستان و مطابق با تقریبا 80 هزار تلفات در سال استتاثیر سیگار روی بدن
با هر 15 نخ سیگار که میکشید، جهشی در بدن رخ می دهد. جهش عامل شروع سرطان است. اگر متوجه آسیب ناشی از مصرف سیگار شوید، آن را ترک خواهید کرد.
گردش خون
هنگام مصرف سیگار، سموم فیلتر آن وارد خون می شود. سپس این سموم در خون:
باعث غلظت خون و افزایش احتمال تشکیل لخته خون می شود
فشار خون و ضربان قلب را بالا می برد. درنتیجه، قلب بیشتر از حد معمول کار می کند
رگ ها را باریک می کند که باعث پایین آمدن میزان خون سرشار از اکسیژن و گردش کمتر آن در بدن می شود.
مجموع این تغییرات در بدن هنگام مصرف سیگار خطر باریک شدن عروق و تشکیل لخته خون را بالا می برد که ممکن است حمله ی قلبی یا سکته را به همراه داشته باشد.
سکته مغزی
از خطرناکترین عوارض سیگار برای عروق، ایجاد وضعیتی است که میتواند منجر به سکته مغزی شود. کشیدن سیگار، تشکیل پلاک و لخته در رگهای خونی سراسر بدن را تشدید میکند. هنگامی که عروق خونی مغز دچار گرفتگی شوند، سکته مغزی رخ میدهد. در واقع، سکته یا حمله مغزی زمانی اتفاق میافتد که جریان خون به مغز قطع گردد. این حالت نیز تنها در اثر مسدود شدن یا ترکیدن رگ خونی به وجود میآید هر گونه گرفتگی یا پاره شدن رگهای خونی باعث میشود تا مغز، اکسیژن کافی دریافت نکرده و سلولهای مغزی بمیرند.
حمله قلبی
اصلیترین ضرر سیگار برای قلب، انسداد عروق است که حمله قلبی را در پی دارد. به حمله قلبی، انفارکتوس میوکارد نیز گفته میشود. هنگامی که مقدار اکسیژن دریافتی توسط ماهیچه قلب به حد استاندارد نرسد، عضله قلب به تدریج شروع به مردن میکند. این مساله که در اثر آسیب سیگار به قلب محتملتر میشود، خطر مرگ را در پی دارد.
ابتلا به نارسایی قلبی
سیگار و بیماری قلبی، رابطه تنگاتنگی با یکدیگر دارند. تا اینجا برخی از مهمترین مضرات سیگار برای قلب را بیان کردیم. اما لازم است بدانید که ابتلا به CHD و آریتمی که در اثر کشیدن سیگار شدیدتر میشود، حجم خون پمپاژ شده به بدن را کاهش میدهد. این مساله در نهایت منجر به نارسایی قلبی خواهد شد. این موضوع نشان میدهد که آسیب سیگار به قلب، هم از نظر ساختمانی و هم از نظر عملکردی رخ میدهد.
سیگار و معده
احتمال بروز زخم یا سرطان معده در افراد سیگاری بیشتر است. مصرف سیگار باعث تضعیف عضله ای می شود که انتهای نای (مری) را کنترل می کند و به اسید معده اجازه می دهد طی فرایندی که تحت عنوان رفلاکس می شناسیم در مسیر نادرست به نای برگردد.
سیگار عامل قابل توجهی در بروز سرطان کلیه است و هرچه مصرف سیگار بیشتر باشد، خطر ابتلا افزایش می یابد. مثلا، تحقیقات نشان می دهد اگر روزی 10 نخ سیگار بکشید، احتمال ابتلا به سرطان کلیه نسبت به فردی که سیگار نمی کشد یک و نیم برابر خواهد شد. اگر روزی 20 نخ یا بیشتر سیگار بکشید، این رقم به دو برابر خواهد رسید.
تاثیر زیانبار استنشاق دود سیگار محیطی بر افراد سالم
به نقل از یونایتدپرس مارگرت دبلیو گربیس از بیمارستان دانشگاهی ژنو و ۱۱ همكارش علائم تنفسی را در ۱۶۶۱ نفر كه د رطول ۱۱ سال گذشته هرگز سیگار نكشیده بودند بررسی كردند.
نتایج بررسی این افراد غیرسیگاری در مورد اثرات وجود دود سیگار در محیط نشان داد كه قرار گرفتن در معرض دود سیگار دیگران با بروز علائم تنفسی در آنها همراه است.
این پژوهشگران گفتند كه افراد دچار تحریكپذیری مجاری تنفسی كه مداوما د رمعرض دود سیگار دست دوم هستندبه خصوص در معرض خطر بیماری مزمن تنفسی زودرس هستند.
به گفته گربیس در گروهی از این افراد كه در طول سالها دچار علائم تحریكپذیری بیش از حد مجاری تنفسی بودند، رابطهای میان علائم خسخس سینه، سرفه و تنگ نفس و برونشیت مزمن وجود داشت، اما تنها در مورد تنگنفس و اسنشاق دود سیگار محیطی این رابطه از لحاظ آماری قابلتوجه بود.
سیگار کشیدن والدین بر جنسیت جنین تاثیر دارد
محققان دریافته اند والدینی که سیگار می کشند ، موجب می شوند که جنین در صورت پسر بودن از بین برود و احتمال دختر شدن جنین افزایش یابد و جنین دختر نیز در صورت تولد ۲ برابر بیشتر در معرض سرطان قرار می گیرد.
به نقل از دیلی تلگراف ، این موضوع بین سالهای ۱۹۹۸ تا ۲۰۰۳ بر روی بیش از ۹۰۰۰خانم باردار بررسی شده است.
نتایج بررسی ها نشان می دهد مادرانی که در طول دوران بارداری سیگار می کشیده اند ، یک سوم کمتر از بقیه دارای فرزند پسر می شوند.
نکته دیگر اینکه چنانچه علاوه بر مادر پدر نیز سیگار بکشد احتمال پسر شدن جنین تا ۵۰ درصد کاهش می یابد و این ناشی از حساسیت بیشتر جنین پسر نسبت به تاثیرات مخرب سیگار است و در مواردی نیز که جنین این والدین پسر باشد ، احتمال سقط به مراتب افزایش می یابد.
کارشناسان معتقدند علت این امر نیز تاثیر مواد شیمیایی موجود در نیکوتین بر کروموزومهای مردانه اسپرم و تخریب آنها است.
به همین دلیل اگر فرزند پسر می خواهید اصلا سیگار نکشید و اگر فرزند دختر سالم هم می خواهید سیگار نکشید، زیرا در صورت دختر شدن جنین احتمال سرطان و ضعیف شدن سیستم بدنی او افزایش می یابد.
كاهش ۱۰ تا ۱۵ سال عمر در افراد سیگاری
در ۲۰ سال اخیر در روسیه تعداد مصرف كنندگان سیگار ۴۴۰ هزار نفر افزایش داشته است كه جوانان و زنان در درجه اول این افزایش قرار دارند، در این كشور حدود سه میلیون نوجوان به سمت سیگار كشیده شده اند.
به گزارش خبرگزاری روسیه، مصرف دایمی و طولانی مدت سیگار منجر به پیری زودرس می شود و صدمات جدی به سلامت انسان وارد می كند.
بنابر این گزارش، میزان موارد مرگ و میر ناشی از بیماری های قلبی كه علت آنها مصرف سیگار بوده در روسیه برای مردان ۲۷ درصد و برای زنان دو درصد است. تغییرات پاتولوژی در ارگان های تنفسی كه بر اثر سیگار ایجاد می شوند منجر به ابتلا به بیماری های برونشیت مزمن و صدمات ریوی می گردد. همچنین در بین موارد مرگ ناشی از این عوارض بیماری ها ۷۸ درصد را مردان سیگاری و ۳۰ درصد را زنان سیگاری تشكیل می دهند. علاوه بر سیگار علت مرگ بر اثر سرطان ریه در ۹۰ درصد موارد است. به طور متوسط هر فرد سیگاری به خاطر این عادت مضر سیگار كشیدن ۱۰ تا ۱۵ سال از عمر خود را از دست می دهد.
این گزارش حاكیست، طبق اطلاعات مركز موسوم به بلوخین آكادمی علوم پزشكی روسیه میزان مرگ و میر بر اثر امراض قلبی در خانواده ای كه یكی از همسران سیگار مصرف می كند ۲۰ درصد بیشتر از خانواده های غیر سیگاری است. فرد سیگاری غیر فعال در گروه خطر بروز سكته قلبی قرار دارد. دود سیگار حاوی چهار هزار ماده شیمیایی است كه در بین آنها نیكوتین مسئول عادت كردن به این عادت مضر كشیدن سیگار است و باعث وابستگی فیزیكی به آن می شود. پس از نفوذ دود به ریه، نیكوتین بعداز هفت ثانیه به مغز راه می یابد. علاوه بر این دود سیگار سرطان زا است و یك سوم تمام موارد مرگ و میر ناشی از مصرف سیگار بر اثر سرطان دهان، سرطان حنجره و نایژه ها صورت می گیرد
ترک کنید
تحقیقات به دست آمده توسط سازمان بهداشت جهانی حاکی از این است که در هر 8 ثانیه یک نفر به علت استعمال دخانیات می میرد. 70% افراد سیگاری در سنین نوجوانی به سیگار روی آورده اند ، دانشمندان به این نتیجه رسیده اند که افرادی که در سنین نوجوانی شروع به کشیدن سیگار کرده اند و به مدت 20 سال ادامه داده باشند ، نسبت به افرادی که اصلا سییگار نکشیده اند 20 الی 25 سال زودتر می میرند.